AZURE is an independent magazine working to bring you the best in design, architecture and interiors. We rely on advertising revenue to support the creative content on our site. Please consider whitelisting our site in your settings, or pausing your adblocker while stopping by.

Get the Magazine

Uvée optometry clinic

From the sidewalk, Montreal’s new Uvée optometry clinic meets the eye with an energetic and light-filled interior. Accented with wood cabinets, notes of green and comfortable seating, the space by local firm Catherine Catherine carefully integrates retail with clinical uses: Uvée’s otherwise open interior “frames” a room-within-a-room eye exam enclosure.

A view of Uvée from the sidewalk

But first, the retail area: It highlights the frames for sale on shelves featuring mirrors. On one side of the space, inset wooden units are built into the wall; on the opposite, they are hung like picture frames. In the minimally decorated shop, the oak shelving is a subtle focal point, inviting visitors to approach the glasses on display.

The retail area is organized around a small examination room. A more private space – albeit with floor-to-ceiling windows that look out to the street – the clinical room sits at the heart of Uvée. Painted in warm earthy-green tones, the exam room’s outer walls complement their off-white surroundings with a more energetic presence.

Along one green wall, plush café-style bench seating creates an elegant waiting area and a place to check out and compare new frames. Like many of the furnishings that fill out the spare clinic, the bench is custom made.

The counter at the back of Uvée

At the back of the shop, a simple ceramic counter (used as a prep area for vision tests) bookends the space. Fully clad in square tiles – which are also used on a column at the heart of the space – the counter evokes a kitchen island. Like the bench seats, it’s a small touch that translates the clinical ambiance into a slightly more relaxed setting.

Catherine Catherine’s design has created a simple and unshowy space, but one that’s distinguished by warm and subtly playful touches. With a few simple design motifs, the well-resolved and functional clinic becomes a comfortable – and fun – place to find a new pair of frames.

Photography by Raphaël Thibodeau.

A Montreal Clinic Makes a Spectacle of Optometry

Designed by Catherine Catherine, Uvée pairs clinical space with an inviting and comfortable storefront.

AZURE is an independent magazine working to bring you the best in design, architecture and interiors. We rely on advertising revenue to support the creative content on our site. Please consider whitelisting our site in your settings, or pausing your adblocker while stopping by.