fbpx
We rely on advertising revenue to support the creative content on our site. Please consider whitelisting our site in your settings, or pausing your adblocker while stopping by.
Azure Magazine November December 2022 Cover: The Residential Interiors Issue

Get the Magazine

With floor-to-ceiling windows and a nine-metre-tall timber ceiling, the Dutch community of Meerstad has a new social hub — and an architectural showpiece. In the Netherlands, it’s all part of the local design language: Both the airy, comfortable spaces and the emphasis on communal experience fits a sensibility that has seen local firms garner global renown. That the social hub and architectural showpiece is a supermarket is more surprising. With the SuperHub, local designers De Zwarte Hond have created a distinct sense of place from a seemingly generic typology.

Exterior view of the SuperHub by De Zwarte Hond, with the building lit up at night from outside

In designing the 2,090-square-metre building, De Zwarte Hond took inspiration from the Dutch market halls that have long served as community spaces around the country. And like MVRDV’s famed Rotterdam market hall, the complex is a contemporary interpretation of a traditional typology. At the SuperHub, the spacious layout of individual “market stalls” makes for an open, comfortable experience, transforming daily grocery shopping into a more leisurely activity — and leaving plenty of room for encounters and conversations among friends, neighbours and strangers.

Superhub interior during the day, showing shoppers and fruit and vegetable stands
Interior view of the frozen foods section during the day

Framed by a scenic natural landscape, the panoramic views offer another invitation to linger and savour the experience. Unlike a true market hall, however, a single grocer forms the primary tenant, with mixed-use vibrancy added via an on-site café and fitness centre. In addition, the roomy layout allows for events to be hosted in the evenings, creating a flexible social hub for an evolving community.

Evening view of the supermarket from outside, with the transparent glass allowing a view through the entire interior

“A ‘super hub’ is the contemporary variant of the supermarket,” explain designers De Zwarte Hond. “It’s a building where you can do your shopping and that also offers an additional programme, such as (initially) a café and a health centre. This makes the SuperHub a pioneer building that grows with the neighbourhood and, in addition to providing the basic necessities of life, also provides opportunities for encounters, activity and entertainment.”

A view of the reflective glass facade at dusk

Situated at the locus of rapidly growing Meerstad, the building is poised to be surrounded by 5,000 new homes in the coming years, which will transform the area into a dense urban centre. Keeping an eye to the future, De Zwarte Hond designed the SuperHub as an adaptable room, allowing the handsome shell of sleek glass and soaring wood to be reconfigured as needs change. “The building could, for example, accommodate a community centre, a museum, or even homes in 20 years’ time,” note the designers. But with a space like this, it’s poised to remain the heart of the community whatever comes.

A view of the buidling from the distance at dusk, showing the empty space surrounding it
A Dutch Supermarket Celebrates Social Encounters

Designed by De Zwarte Hond, the adaptable “SuperHub” takes inspiration from market halls and cultural spaces.

We rely on advertising revenue to support the creative content on our site. Please consider whitelisting our site in your settings, or pausing your adblocker while stopping by.