fbpx
We rely on advertising revenue to support the creative content on our site. Please consider whitelisting our site in your settings, or pausing your adblocker while stopping by.

Get the Magazine

Masai Mara Conservation Centre

The Masai Mara Conservation Centre competition hosted by RIBA, aims to create a conservation center at Oloololo Gate of the Masai Mara National Reserve to educate, inspire, and create awareness about conservation and the unique ecosystem of the Masai Mara.

This centre will provide visitors with interactive and exciting experiences while promoting sustainable tourism practices. The facility will include parking, essentials amenities, an engaging exhibition space, interactive learning zones, a gift shop, and environmentally conscious design features. The architectural style should blend contemporary design elements with nods to Maasai cultural traditions. Natural materials like wood, stone, and thatch can be integrated into the building’s facade and interior design. Incorporating traditional Maasai patterns, colours, and motifs into the decor can create a sense of place and cultural identity.

Project Aims:

  • Educational Engagement: The primary objective of the centre is to educate visitors about the importance of conservation, biodiversity, and the delicate balance of ecosystems within the Masai Mara. The design should encourage active learning through interactive exhibits, immersive displays, and hands-on activities.
  • Sustainability: The centre should be designed with sustainable principles in mind, utilizing ecofriendly materials, energy-efficient technologies, and renewable energy sources. Passive design strategies, such as natural ventilation and daylighting, should be employed to reduce energy consumption.
  • Cultural Integration: The architectural design should respect and integrate elements of Maasai culture and heritage, creating a harmonious blend between the centre and its surroundings. Artifacts, traditional designs, and local materials could be incorporated into the building’s aesthetic.
  • Visitor Experience: The centre should offer a memorable and enjoyable experience for visitors of all ages. It should promote a sense of wonder, curiosity, and connection to nature, encouraging repeat visits and positive word-of-mouth.
  • Accessibility: The facility should be inclusive and accessible to all visitors, including those with disabilities. Proper pathways, ramps, and facilities should be provided to ensure easy movement throughout the centre.

Eligibility:

  • The competition is open internationally to registered architects. Architects should be registered with the Architects Registration Board (ARB) in the UK, or an equivalent, recognized overseas regulatory authority.
  • No member or employee of the promoting body, the evaluation panel, or any partner, close associate or employee of them is eligible to compete or assist an entrant in the competition.

Awards:

  • £4000 honoraria for each shortlisted team
We rely on advertising revenue to support the creative content on our site. Please consider whitelisting our site in your settings, or pausing your adblocker while stopping by.
See more in Competitions