AZURE is an independent magazine working to bring you the best in design, architecture and interiors. We rely on advertising revenue to support the creative content on our site. Please consider whitelisting our site in your settings, or pausing your adblocker while stopping by.
275
Junya Ishigama on the cover of the October 2019 issue of Azure Magazine. The Innovators Issue.
Current Issue

October 2019

#275
October 2019

The Innovators Issue: Junya Ishigama's genre-busting architecture, Sidewalk Labs and the future of the city, and more!

2018 AZ Awards of Merit: A+ Student Award

 

Theatre in the Round and Theater in the Ground

Project: Theatre in the Round and Theater in the Ground School: Massachusetts Institute of Technology, USA Team: Chen Chu, Jennifer Leung (prof.)

Getting there is half the fun. Featuring a duo of interconnected theatres carved from two nesting volumes, this bold concept also engenders a series of stimulating in-between spaces. This sequence of “entering devices” encourages audience members to turn and pause, to shift their pace and orientation, as they make their way to their seats. For instance, a diagonal access on a triangular stair provides entry to the subterranean theatre and, through a peripheral window, a peek into the action on the way down. A small vestibule, meanwhile, provides an in-between space where people can chill before ascending to the stage in the round. These discrete dramatic gestures allow audience members to fully immerse themselves in the otherworldliness of taking in a play.

 

Thermal Threshold: Education and Play in the Arctic

Project: Thermal Threshold: Education and Play in the Arctic Location: Minto, Alaska, USA School: University of Virginia, USA

This school concept beautifully illustrates how the Arctic’s extreme climate can be a generator of great design rather than an obstacle to it. Clad in charred cedar, the 1,800-square-metre ensemble of formal and informal educational spaces, including classrooms and an indoor basketball court, is imagined as a series of spatial layers, or thresholds, connected to the landscape. Inspired by the seasonal cycle of the Athabascan people, who would fish and trap in the warmer months and settle down in winter, the school accommodates a new Yukon-Koyukuk School District curriculum that encourages students to proactively engage with the outdoors. While the interior spaces exude warmth (with buried-earth walls, reinforced rammed-earth bricks and black spruce floors) the outdoor zones emphasize play and discovery through an edible-berry fence, play caches and – most impressive of all – an open-air entrance with a firewood storage wall, a central fireplace and drying salmon hung from the ceiling.

Team: Anna Morrison, YinYu Fong and Katie Kelly

 

2017 Jim Vlock First Year Building Project

Project: 2017 Jim Vlock First Year Building Project Location: New Haven, USA
School: Yale School of Architecture with Columbus House, USA

With its slanted roof and viewfinder windows, the 2017 Jim Vlock First Year Building Project is a triumph of smart single-family residential design. It’s also much more than that. The project is the result of a partnership – called Homeless:Housed – between the Yale School of Architecture and non-profit Columbus House, which team up to address the need for high-quality affordable housing. First-year students designed and built the residence with a prefab-panel system. The 93-square-metre home features two double-height volumes – an individual unit and a family space – separated by a central breezeway yet connected by the pitched metal roof. Six large bay windows double as resting nooks, carving out more space in the home while fostering a relationship with the neighbourhood.

Team: Adam Hopfner, Alan Organschi, Kyle Bradley and Alison Cunningham with the 2017 Yale School of Architecture First Year Class, Haylie Chan, Zelig Fok, Kerry Garikes and Dan Whitcombe

 

Netii Apa: Maasai Mara Cultural Center

Project: Netii Apa: Maasai Mara Cultural Center Location: Maasai Mara, Kenya School: Ryerson University, Canada Team: Alykhan Neky

Since oral traditions are at the heart of Maasai culture, this thoughtful design for a cultural centre for the Maasai Mara tribe of Kenya places the open-air storytelling hub at the core of a butterfly-shaped plan. The encircling wings accommodate curatorial activities, crafts studios and conferences; the welcoming nature of the entire design is underlined by the inclusion of a community water tap. With a material palette of interlocking stabilized soil blocks and bamboo (a fast-growing grass that could be harvested on site to provide economic benefits to the community), the architecture reinterprets the African vernacular. The project also upholds local building custom by employing women, traditionally the builders in Maasai society, in the construction of the centre. In this way, the people play a central role in the creation of their own gathering space.

AZURE is an independent magazine working to bring you the best in design, architecture and interiors. We rely on advertising revenue to support the creative content on our site. Please consider whitelisting our site in your settings, or pausing your adblocker while stopping by.