AZURE is an independent magazine working to bring you the best in design, architecture and interiors. We rely on advertising revenue to support the creative content on our site. Please consider whitelisting our site in your settings, or pausing your adblocker while stopping by.
275
Junya Ishigama on the cover of the October 2019 issue of Azure Magazine. The Innovators Issue.
Current Issue

October 2019

#275
October 2019

The Innovators Issue: Junya Ishigama's genre-busting architecture, Sidewalk Labs and the future of the city, and more!

About a decade ago, I started a summer job at Toronto’s Royal Ontario Museum (ROM). On the first day, as the gift shop’s summer students learned to use the cash registers and negotiate the slanted floors of Daniel Libeskind’s Michael Lee-Chin Crystal, our supervisor took us aside. The tone abruptly turned stern and serious as our manager laid out one last policy: Don’t talk about the architecture of the ROM Crystal.

By the end of the week, I understood what all the fuss was about. While visitor comments about the sheer weirdness of the design were deflected with a practiced boilerplate (“some people like it, some people don’t”), more incisive jabs about incoherent layouts, dark interiors and cheap-looking finishes were harder to parry. The Crystal, which radically transformed the face of a century-old museum, had undeniable problems. Writing in Azure, Daniel Viola did not exaggerate when he proclaimed that the ROM Crystal “may be the most hated building in Canada.” A dozen years after the Crystal’s opening, however, it suddenly feels different. An inviting new landscape – unveiled this week – now fronts the building, vastly improving both the experience of Libeskind’s design and the museum’s broader relationship to the city.

Bloor Street View, Royal Ontario Museum (ROM)
PHOTO: Matt Forsythe

Designed by Siamak Hariri of Toronto’s Hariri Pontarini Architects, a pair of modest spaces now embrace the Crystal, meeting its sharp, declarative angles with a softer face. On Bloor Street, the Reed Family Plaza introduces seating and greenery, while the Helga & Mike Schmidt Performance Terrace overlooks the Philosopher’s Walk footpath. The seamlessly linked spaces rest on a foundation of warmly patinated Algonquin limestone.

Deftly angled to draw in pedestrians, the planters and walkways of the Reed Family Plaza quietly translate the kinetic energy of the crystal to street level, while negotiating a transition from the busy sidewalk to a more tranquil environment. There’s a comfortable sense of enclosure but not isolation.

A close-up of the Reed Family Plaza
PHOTO: Matt Forsythe

Framed by seating, the planting beds are filled out with a selection of native flora. The greenery provides vital shade while the long planters create angled pathways that invite visitors to take in the drama of the ROM Crystal above. Set against the shrubs and sumac trees, Libeskind’s design feels more alive – and more a part of the city.

The plaza replaces a mostly vacant concrete frontage, which was outfitted only with a cluster of stone benches. Exposed to the street and the elements, the liminal space was an awkwardly unresolved extension of the sidewalk. (I avoided it on my lunch breaks, feeling somehow swallowed up by both street and sun).

Before Hariri Pontarini’s intervention, the Bloor Street frontage was vacant and unresolved.

To the immediate east, the neighbouring Helga & Mike Schmidt Performance Terrace carries Hariri’s design language into a different kind of space. Tucked in between the Crystal, the north end of the museum’s original 1914 wing – an Italianate cum neo-Romanesque design by Darling & Pearson – and Philosopher’s Walk, the terrace carves out an open space for public programming. Here, concerts, presentations and performances are set to play out from an elevated plinth, with the yellow brick of Darling & Pearson’s design setting a handsome backdrop.

It’s a simple but compelling addition, replacing a vacant concrete platform with a much more dynamic presence. It also provides an important new venue for the museum, allowing the ROM’s programming to permeate into the public realm. (For an outdoor space in the heart of the city, the acoustics are surprisingly good). Like the neighbouring plaza, the outdoor space also revitalizes its neighbours, with the museum’s 1914 and 2007 wings both drawing the eye with a new sense of intimacy.

Helga & Mike Schmidt Performance Terrace on opening day
PHOTO: Wanda Dobrowlanski

The conjoined Reed Family Plaza and the Helga & Mike Schmidt Performance Terrace form part of the ROM’s larger Welcome Project, which is quietly revitalizing the institution. In 2017, the museum’s Weston Entrance was revived as the main entrance, moving the museum’s nerve centre from Libeskind’s Crystal to Oxman & Chapley’s neo-Byzantine 1933 wing. The following year, the ROM’s Daphne Cockwell Indigenous Gallery re-opened to the public as a free space. In the coming years, further improvements – including a renovated theatre and a new restaurant – are planned.

Collectively overseen by Hariri Pontarini, the Welcome Project’s ongoing design interventions lack the architectural spectacle of Libeskind’s design, but they have done much more to improve the museum. Defined by contextual sensitivity and a light touch, the museum’s continued evolution is a far cry from the drama of the ROM Crystal. What changed?

PHOTO: Wanda Dobrowlansk

Writing in The Globe and Mail in 2010, David Sax diagnosed the ROM Crystal as a telling symptom of a decade of civic striving. “We became the Great Gatsby of municipalities, trying to buy our way into the upper echelon of cities,” Sax wrote, recalling that the ROM Crystal was “touted as a game changer that would put us on the map.”

Today, the ROM Crystal is a relic of a bygone era. Just looking at the thing dredges up the the last decade’s urban vocabulary. When I pass by, terms like “starchitect” and “world-class city” awaken from dormancy in its presence. But all of that seems long ago. The ROM – and Toronto itself – are different now. If the embrace of Libeskind’s back-of-a-napkin drawing evinced the hunger of a city trying to make it on the global stage, then perhaps the grace of the museum’s recent improvements reflects the assured dignity of a city that knows it has finally arrived.

A Verdant (and Welcoming) New Landscape Revives Toronto’s ROM Crystal

Designed by Siamak Hariri, a pair of new public spaces artfully resolve the street-level presence of Daniel Libeskind’s maligned ROM Crystal.

AZURE is an independent magazine working to bring you the best in design, architecture and interiors. We rely on advertising revenue to support the creative content on our site. Please consider whitelisting our site in your settings, or pausing your adblocker while stopping by.