AZURE is an independent magazine working to bring you the best in design, architecture and interiors. We rely on advertising revenue to support the creative content on our site. Please consider whitelisting our site in your settings, or pausing your adblocker while stopping by.
275
Junya Ishigama on the cover of the October 2019 issue of Azure Magazine. The Innovators Issue.
Current Issue

October 2019

#275
October 2019

The Innovators Issue: Junya Ishigama's genre-busting architecture, Sidewalk Labs and the future of the city, and more!

Santiago architect Max Núñez has created an oceanside retreat that both hugs the ground and floats above it, offering panoramic views of the Pacific coast.

Some of the most sensational beach houses in the world nestle into the rocky coastline of Zapallar, just north of Valparaíso in central Chile. They are weekend retreats for affluent families, an easy drive from their homes in the sprawling city of Santiago. Most are clean-lined blocks of concrete that project from the slope and open up to terraces facing the South Pacific. As architect Max Núñez says, “There’s no strong tradition of oceanfront architecture in Chile, so you can start from scratch. Clients don’t come with preconceived ideas, so as architects, we are lucky to have that openness.” A couple, with three teenage children and a plot of land, asked the Santiago architect to surprise them with something extra.

Núñez did just that. At age 40, he has already made his mark in the region with a series of beach and mountainside houses, a retreat on the windswept island of Chiloé, and an arts school – each a distinctive response to a challenging site and the vagaries of climate.

The house responds to the siteu2019s steep grade with concrete stairs that descend from the rooftop to the main level.

The 340-square-metre Ghat House, which takes its name from the steps that border the Ganges, is shaped by the topography. From the sunken entry court, accessed by a spiral ramp from the coast highway, the structure cascades down the slope and then flattens out to give the mid-level living areas panoramic views of the coast.

Inspired by the house Italian writer Curzio Malaparte created for himself on the island of Capri, with its iconic wedge of steps leading to a flat roof, Núñez turned his sloping roof into a giant staircase. Here and within the five-bedroom house, the clients agreed to leave the steps unrailed, accepting the risk and increasing the drama. Rooms clad entirely in renewable lenga wood jut from the steps like drawers pulled from a chest, adding a third element to the concrete and expanses of glass.

The house has an ideal combination of strength and lightness due to its unique configuration of 15 individually shaped concrete columns, and floor planes that taper as they project out. As a result, the building creates gorgeous vistas and pulls a flood of light deep inside. There are four principal levels, plus the roof and a lower terrace, so the owners and their guests get a constant workout as they move through the house, enjoying an architectural promenade of rare delight.

On perfect days, breezes blow through the house as though the walls have evaporated. A staircase wrapped around the column that supports the entry canopy seems to twist and overlap like an M.C. Escher drawing before terminating abruptly at the roof terrace, where steps lead down to the children’s bedrooms and kitchen, and down again to the expansive living room and pool.

Two viewfinder windows jut out from the stepped roof to frame vistas of sand and surf.

It took Núñez two years to perfect the design, discarding an earlier scheme that exceeded the clients’ budget, and another two years to build it. The entry court had to be excavated, and foundations driven deep into the sandy soil. A temporary ramp was constructed to allow 25 men to install huge sheets of glass around the living area. The payoff is a house that hugs the ground and floats above it, at one with natural plantings and the surf crashing on the rocks below. Guests enjoy the use of a private linear wing bordering the entry court. A public path to the beach ensures that nothing will be built on the site to the north, and the neighbours to the south are unobtrusive, giving the Ghat House an enviable singularity. maxnunez.cl

AZURE is an independent magazine working to bring you the best in design, architecture and interiors. We rely on advertising revenue to support the creative content on our site. Please consider whitelisting our site in your settings, or pausing your adblocker while stopping by.