AZURE is an independent magazine working to bring you the best in design, architecture and interiors. We rely on advertising revenue to support the creative content on our site. Please consider whitelisting our site in your settings, or pausing your adblocker while stopping by.
275
Junya Ishigama on the cover of the October 2019 issue of Azure Magazine. The Innovators Issue.
Current Issue

October 2019

#275
October 2019

The Innovators Issue: Junya Ishigama's genre-busting architecture, Sidewalk Labs and the future of the city, and more!

House in a hill 01
To make the addition’s courtyard feel as spacious as possible, Maynard curved the exterior walls to form a hill and then covered it in AstroTurf.

“A big, black cantilevered aluminium box on top of a hill.” That’s one way architect Andrew Maynard describes his latest residential project, in a quiet neighbourhood of northern Melbourne. But there is much more to Hill House than that. The project, which made the World Architecture Festival Award short list this year, is more about “nooks and crannies,” he notes, than a single grand gesture.

The newly married clients bought the early 20th-century cottage on a long, narrow site with the idea of moving once the children came along. But three kids later, they felt too attached to the neighbourhood to tear themselves away. Their thoughts turned to knocking down the original house, which was starving the backyard garden of sunlight. As well as meeting the requirement for more natural light, Maynard’s solution accommodated several other requests. “This is a 30-year project,” says the architect, who is well known for his adventurous residential design. “It’s aimed to sustain the family unit as the kids grow.” This meant providing flexible spaces that adapt to changing needs.

The old house is now a dormitory for the children, while the 150-square-metre addition consists of one large family, kitchen and dining space on the ground level and a master bedroom and an ensuite bathroom above, housed within an aluminium box and accessed via a central spiral staircase.

House in a hill 04
Internally, the addition and the courtyard become one, via a pivoting double pane glass door. A second entry near the kitchen leads down an existing laneway to a neighbouring street.

While visitors access the home through the original front door, Maynard created a more casual family entrance near the kitchen; the side door takes advantage of an existing laneway that meets a neighbouring street, although the most engaging thoroughfare is between the addition and the courtyard. A giant double-pane pivoting glass door seamlessly connects the living space to the outdoors.

House in a hill 03
A narrow corridor connects the new building to the original house. A few steps below grade, it widens inside to make room for the dining table.

“It was all about facing the sun,” says Maynard about the project’s unusual form. He used the southern end of the garden for the addition, so the new courtyard is now bathed in northern sunlight. The canti-levered box, he points out, creates an optimal passive solar overhang. By late October, the summer sun no longer hits the massive glass door; during the winter months, it lets in as much light and warmth as possible.

House in a hill 05
Left: Windows along the corridor open to maximize space and air flow, while master bedroom’s shuttered facade opens and closes to control heat gain and loss. Right: Surrounded by artificial turf, the master bedroom windows overlook real greenery in a nearby park.

The artificial hill is perfect for lolling about in the sun. “There was also the issue of being able to get onto the roof,” he adds. “To avoid that, and to make the perception of that middle green space seem even bigger, I decided to run the artificial turf right up and over to make it a single element.” Meanwhile, the steep incline and the slippery surface make it largely un-climbable, though it’s tempting to try.

House in a hill 06
The original cottage hasn’t changed, except where the corridor meets the exterior back wall.

One of the project’s more challenging aspects was finding ways to connect the old with the new. To create an internal passage between the two buildings, Maynard inserted a glazed corridor to one side that acts like a spine. The link enters the addition a few steps below the foundation, which enabled him to use the tiered flooring as built-in seating along one side of the dining table.

House in a hill 02
Various surface treatments in the kitchen, such as polished concrete flooring and black laminate veneer, give the room its unique character.

It’s surprising details like these, what Maynard refers to as nooks and crannies, that make this house so playfully unique. Besides the faux grass perch, unexpected detailing is found everywhere, from the gently curved ceilings clad in a warm hoop pine plywood to the stealth-looking modular kitchen in black laminate veneer.

AZURE is an independent magazine working to bring you the best in design, architecture and interiors. We rely on advertising revenue to support the creative content on our site. Please consider whitelisting our site in your settings, or pausing your adblocker while stopping by.