AZURE is an independent magazine working to bring you the best in design, architecture and interiors. We rely on advertising revenue to support the creative content on our site. Please consider whitelisting our site in your settings, or pausing your adblocker while stopping by.
275
Junya Ishigama on the cover of the October 2019 issue of Azure Magazine. The Innovators Issue.
Current Issue

October 2019

#275
October 2019

The Innovators Issue: Junya Ishigama's genre-busting architecture, Sidewalk Labs and the future of the city, and more!

When people and their pets enter Hôpital Vétérinaire du Parc, a veterinarian hospital and SPCA emergency clinic in a former photography studio in Montreal’s Mile End neighbourhood, they are met with uplifting design. The glass vestibule entrance leads into a chic space with concrete flooring and walls protected from scratching paws by stone foundations, concrete wainscoting and ceramic tiling. A peekaboo, glassed-in cutout looks down into the grooming area below. “We wanted to ease some of the anxiety that comes with visiting a hospital by providing a few distracting, playful moments,” explains Jennifer Thorogood of T B A, the firm behind the project.

The same can be said of the mint-green reception desk, a trapezoidal shape moulded in Corian, and the neon pendant above it, by local lighting design studio D’Armes. “The reception desk was designed to be fun, friendly and informal – doctor, client and patient can stand side-by-side, instead of face to face,” explains T B A’s Jennifer Thorogood. “We extruded the form and then carved out places for humans, animals and equipment to rest.”

The ceiling panels, in milky polycarbonate, hide a complex mechanical system and reveal modest graphic lighting. “We wanted the main source of lighting in the common spaces of the hospital to be minimal and soft,” says Thorogood. “We also wanted it to act as a unifying graphic element so we chose to place a diagonal grid of standard strip lights behind the polycarbonate panels – pretty much a fancy, custom suspended ceiling system. The effect is a consistent foggy glow that is bright enough to light the large open spaces.” Fine-tuning the lighting in this way was also made as a special consideration for four-legged clients.

In other ways as well, the design team not only made the hospital resistant to animal wear and tear, they also designed it for maximum comfort for both pets and their human family members – for example, providing shallow stairs and landings for older animals with mobility problems and making soundproofing a priority. “Other elements become more about the connection between animal and human – playing with quantities of glazing to maintain or block views in the different kennels and treatment rooms. Some elements were more for the owners: for instance, the kennels are clad in a warm, light blue tile, even though dogs perceive colour in a limited way, it is calming for their stressed owners,” says Thorogood.

This is the fourth veterinary clinic, and second for MTLVET, that T B A has completed. But it’s the first to encompass the design of a complete mixed-use building that includes the owner’s apartment. And that is where this project truly shines. The veterinary clinic is a great interior in and of itself, but topping it with a two-level residential – for a total of 345-square-metres of space – and making both feel unique and special in their own way is an accomplishment.

The owner’s home features wood cabinetry and casegoods and white walls – a minimal palette enhanced by T B A’s deft use of lighting as a material. It takes a daring client to invest in design from start to finish, from workspace to living quarters – and this particular client was just as interested in ensuring his live-work space fit into the neighbourhood.

“The owner is super-stylish but, by mixing existing raw surfaces with a slicker minimal intervention, he wanted the hospital to speak to the original structure and its ‘hip’ Mile-End neighbourhood,” Thorogood explains. “He also has enough experience with design and construction to realize that, with not too much additional cost, a well-designed project, using nice materials gives you a more attractive space, a clinic that functions better, and has a higher visibility.”

T B A delivered. “We wanted the building to be monochromatic and unified as a whole, but to give the hospital a dynamic street presence by opening it up completely and connecting it visually to the street.”

 

AZURE is an independent magazine working to bring you the best in design, architecture and interiors. We rely on advertising revenue to support the creative content on our site. Please consider whitelisting our site in your settings, or pausing your adblocker while stopping by.