AZURE is an independent magazine working to bring you the best in design, architecture and interiors. We rely on advertising revenue to support the creative content on our site. Please consider whitelisting our site in your settings, or pausing your adblocker while stopping by.
273
Azure's July/August 2019 Issue cover
Current Issue

July/August 2019

#273
July/August 2019

From a groundbreaking seaside museum in China to an elegant new sofa by Ronan and Erwan Bouroullec, Azure’s July/August issue unveils the 20 winners of the ninth annual AZ Awards!

Claus Porto New York, AZ Awards 2019
Claus Porto New York

Claus Porto’s New York outpost – the Portuguese beauty and fragrance house’s first international store – is located in Manhattan’s Nolita district, just a block away from the Bowery. Distinguished by 1,500 faceted diamond tiles, a stunning 13-metre-long white-cork arch both lures shoppers into the space and doubles as unique display shelves for the luxury brand’s colourful merchandise. The feature alludes to significant Portuguese buildings, its shape evoking Porto’s São Bento Railway Station and its faceting a nod to the facade of Lisbon’s Casa dos Bicos. The boutique’s centrepiece – a monolithic Estremoz-marble wash basin – vies for an equal share of oohs and ahs. Outfitted with brass fixtures, the basin resembles a church’s baptismal font and celebrates the daily ritual of cleansing and starting anew.

Project Claus Porto New York Location New York City, U.S. Firm Tacklebox Architecture, U.S. Team Jeremy Barbour with Alina Ainza, Dominick Petrella, Anne-Margreet Honing and Thomas Fitzgerald
Photo Eric Petschek

Princessehof National Museum of Ceramics, AZ Awards 2019
Princessehof National Museum of Ceramics

Housed in the interlinking buildings of a former palace, the Princessehof National Museum of Ceramics in the Dutch city of Leeuwarden celebrated its centennial in 2017 by unveiling
an extensive 1,200-square-metre renovation. The surprisingly modern intervention by Amstel-based i29 Interior Architects layers simple minimalist elements over the historic framework to create a new ground-floor exhibition space for the permanent collection as well as a new ticket area, tearoom, gift shop and garden. Split levels and contrasting colour schemes define different parts of the new open entrance hall. The renovation provides clarity to a floor plan that was formerly a maze and also makes it a more appealing venue for meetings and events.

Project Princessehof National Museum of Ceramics Location Leeuwarden, the Netherlands Firm i29 Interior Architects, the Netherlands Photo Ewout Huibers

Atmospheric Lens, AZ Awards 2019
Atmospheric Lens

Vaughan Metropolitan Centre Station, the northernmost terminal of Toronto’s recent subway extension, was designed by Grimshaw with Arup Canada. A highlight of the ovoid building’s interior is the integrated public art that serves as its vaulted ceiling – a scintillating feature, designed by Paul Raff Studio Architects, that not only enhances the commuter experience, but has also given the station an instant sense of place. Like a reverse disco ball, steel panels reflect and multiply images from below, producing a passive kinetic effect that transforms criss-crossing travellers into blurred swarms resembling schools of fish or flocks of birds. The whole is vaguely Calatravaesque, but with considerably more sparkle. A measure of its appeal is how frequently – and enthusiastically – the feature is Instagrammed.

Project Atmospheric Lens Location Toronto, Canada Firm Paul Raff Studio Architects Team Paul Raff with Lynne Eichenberg, Samantha Scroggie, Scott Barker and Sean Solowski Photo Shai Gil

AZURE is an independent magazine working to bring you the best in design, architecture and interiors. We rely on advertising revenue to support the creative content on our site. Please consider whitelisting our site in your settings, or pausing your adblocker while stopping by.